Похапването на бързо - може ли да бъде здравословно?

Hera.bg

Искра Виденова
Такава е съвременната действителност – свикнали сме да правим всичко набързо.
Искаме или не похапването между другото вече с станало част от съвременната култура на хранене. Ежедневното задоволяването на моментните призиви на глад за сметка на традиционният обяд или вечеря, прави менюто ни все по-нездравословно.

В категорията на т. н. леки закуски влизат всички шоколадчета, чипсове, солети, вафли и т.н. Очевидно е, че названието “леки” тук е съвсем условно, тъй като по количество на калориите повечето от тях могат да заменят пълноценен обяд. Всички диетолози са единодушни, че между културата на бързото хранене и наднорменото тегло има пряка връзка – излишъкът от калории и недостатъчното полезни вещества водят до такива последствия като нарушена обмяна на веществата, диабет, висок холестерол.

Но все пак има съществена разлика между похапването с пълното съзнание, че утоляваме глада си и механичното дъвчене на чипс пред телевизора. Във втория случай често не забелязваме как сме стигнали до дъното на пакетчето и тъй като мислено сме отсъствали от процеса на хранене дори не изпитваме усещане за ситост...и продължаваме да похапваме.

Дъвченето „между другото” се превръща в машинална привичка – в метрото, докато четем, по време на филм и така количеството на погълната храна все по-голямо и по-голямо. Какъв е изходът? Да се опитаме да превърнем похапването в хранителен режим.

През деня разполагате с време само за бързо похапване, но не и за пълноценен обяд. Това не винаги означава проблеми за здравето и наднормено тегло. За да избегнете тези негативни последици е необходимо да замените отсъствието на какъвто и да било режим с регламентирано похапване. Да си припомним, че според диетолозите методът на хранене „често, но по малко” е най-здравословен. За съжаление обаче съвременното похапване се състои в това, че хората не само нямат никакъв режим на хранене, но и са крайно небрежни към качеството на храната. Затова за да превърнете бързото хранене от вредно във здравословно трябва да спазвате две важни условия. Първото е да спазвате равни интервали между похапванията, примерно през 3 часа, а второто да замените чипсовете и шоколадите с пълноценна храна – плодове, зеленчуци, кисело мляко, извара, ядки.

И все пак не забравяйте, че никакво бързо хранене не може да замени необходимостта ни от топла храна. Особено полезни са супите – усвояват се лесно и оптимизират храносмилателните процеси, а и по правило са ниско калорични. Включването им в ежедневното меню е един вид профилактика срещу затлъстяването, което започва да се превръща във световна епидемия.

Храненето е не само ритуал за тялото, но и за душата. Хапването на една-две бисквити с кафето съвсем не е вредно. Важното е да извличате пълноценно удоволствието от по-малко количество храна. Обратното – ако дъвчите механично, пък било то и здравословни продукти, храненето ви няма да е пълноценно.

Да си припомним, че в миналото по време на хранене цялото семейство се е събирало на масата и е отправяло благодарност към Бог за насъщния хляб. Това придава на процеса на хранене допълнителен смисъл – да засити не само тялото, но и душата. Затова, независимо от плътния график, намерете време поне веднъж на ден, да се нахраните спокойно на сервирана маса, най-добре в присъствието на вашите близки.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=153