Таханът – дар от Ориента

Hera.bg

Натали Петкова
Вероятно първата ви асоциация ще бъде тахан халва или хумус. Това като че ли са най-известните роли на тахана. Идва от Арабския свят и носи усещането за мистичност, странност, екзотика, горещ пустинен пясък и камили. Пренася те в страната на 1001 нощи, с мирис на кафе, наситен аромат на подправки, екзотични танци, подрънкване на множество гривни и златни накити... Включете го в менюто си и ще усетите всичко това, заедно с полъха на пътешествие, на далечни и непознати места, на сладост и удоволствие...

Таханът всъщност е изключително полезен. Традиционният е сусамовият. Той се получава от смилането на сурови сусамови семена, при което се получава полутечна консистенция. В търговската мрежа се предлага и такъв от печени зърна, но определено полезността изчезва в този вариант.

Има две основни разновидности:

от белени сусамови семена - това е бял тахан. Светъл на цвят и с много приятен вкус.

от небелени сусамови семена – наричат го натурален. Той е по-тъмен, с леко нагарчащ вкус, но и по-полезен, защото съдържа цялото зърно с всичките му качества.


Сусамовият тахан е богат на витамини В и Е. Съдържа калций в пъти повече от този в млякото и млечните продукти. Ще поднесе на организма ни коктейл от така необходимите аминокиселини, силиций, фосфор, мед, магнезий и калий. Съдържа много белтъчини, а освен това сусамовото масло се усвоява напълно от организма.

Заради високото съдържание на калций, той е от изключителна полза за костите. Подобрява имунната система, както и работата на кръвоносната и сърдечно-съдовата. Ако го вземате сутрин на гладно, (1-2 супени лъжици) е истински балсам за стомашно-чревния тракт. Доказано е, че таханът намалява нивото на чернодробните ензими (AST, ALT), нормализира вредния холестерол, изгаря мазнини, помага при анемия.

Препоръчително е да се включи в менюто на бъдещите майки, на активно спортуващите или ако сте боледували наскоро, за да укрепите организма си.

Как да го поднесем на трапезата?

Ето няколко предложения:

Сутрин на гладно – ако вземате по 1-2 супени лъжици тахан на гладно ще подобрите работата на стомашно-чревния тракт и като профилактика за проблеми свързани с него – язви, гастрити, запек.

Равни количества тахан и мед, предложени за закуска или с добавени сурови ядки. Може да направите от сместа и сурови бонбони.

Добавяйте го към шейковете, които си приготвяте.

Една от основните съставки на хумуса.

Дресинг или сосове – тахан, лимонов сок, зехтин и подправки по желание.

Може да го добавяте към мюсли или попарата, които приготвяте за закуска.

Изобщо вариантите да го включите в менюто си са много, но едно е безспорно, това ще е изключително полезно за здравето ви.

В био магазините ще намерите още "тахан" от слънчоглед, бадеми, кашу и лешници.

Tази статия е достъпна в интернет на адрес: www.hera.bg/s.php?n=2360